16 Ekim 2010 Cumartesi

FPP, Sesi Olmayanların Sesi

Paris'te ayağımın tozuyla bir radyo ile tanıştım: Radio Frequence Paris Plurielle. Radyonun sloganı "Sesi Olmayanların Sesi". Fransa'da görsel işitsel medya üzerindeki devlet tekeli 1981 yılında kalkıyor ve o günden bu yana açılan bağımsız radyoların 600 tanesi hala varlığını sürdürüyor. Radio FPP ise 1992 yılında Paris'in Kuzey banliyösü St-Denis'de kuruluyor. Radyo, sloganının da söylediği gibi, sesi duyulmayanlara ses vermeyi amaçlayan, siyasi, kültürel ve sosyal hareketler ve mücadeleler için bir iletişim kanalı. Hiçbir siyasi parti ya da örgütle doğrudan bağlantısı olmayan, reklam almayan ve yaklaşık 250 kişinin emek verdiği radyoda siyasi, sosyal ve dayanışmacı içerikler, Paris'te yaşayan 14 göçmen grubu için çift dilli programlar, kültür-sanat haberleri ve tabi ki müzik yayınlanıyor.

Paris'e varışım, Tophane'de galerilere karşı düzenlenen saldırılarla aynı güne denk gelmişti. 21 eylül akşamı saat 7'den itibaren akmaya başlayan haberler, çağrılar, sorular gerçekten üzücüydü, ardından gelen haberler, televizyon programları, köşe yazarlarının / uzmanların / sanatçıların yorumları konunun farklı boyutlarını ele alsa da genel tabloya bakıldığında ciddi bir kafa karışıklığına işaret ediyordu. Ne yalan söyleyeyim benim de kafam hala karışık, fakat emin olduğum bir şey var: O gün orada yaşanan şiddeti açıklayacak / gerekçelendirecek / haklı çıkaracak hiçbir yoruma itibar etmemek lazım. Mutenalaşma, kültür çatışması, mahalle baskısının tartışılabileceği / incelenebileceği bir sürü vaka ve örnek var, Tophane'de yaşanan şiddeti bir şiddet eylemi, hatta delillerin gösterdiği gibi örgütlü bir şiddet eylemi olarak tanımlamak, suçluların cezalandırılmasını, adaletin yerini bulmasını talep etmek gerekiyor her şeyden önce...

Neyse gündem sıcak olduğundan 2 Ekim cumartesi günü, FPP'de Türkiyeli göçmenler için Türkçe-Fransızca yayınlanan "Arc en Ciel" programına katıldım ve Tophane'deki olayları, İstanbul çağdaş sanat ortamını dilim döndüğünce anlattım.

Son olarak güzel müzik isteyenlere bir radyoyu daha takdim etmek isterim: Radio Nova

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder